torstai 23. helmikuuta 2012

Herkkähipiäistä väkeä

Perussuomalaisia on useaan otteeseen arvioitu herkkähipiäisiksi mielensäpahoittajiksi. Eilisiltainen YLE:n A-studio pyrki vahvistamaan näkemystä. Ohjelmassa viitattiin ennen joulua Kirkko ja kaupunki -lehden pilapiirrokseen jossa joukko perussuomalaisia edustajia toivotteli joulua sarjakuvataiteilija Ville Rannalle ominaiseen tyyliin. Taiteilijoiden joulutoivotuksille lienee ominaista haistatella mutta perinteisemmän tyylin kansalaiset suhtautuvat jouluun asianomaisella hartaudella.

Siihen tyyliin ei haistattelu tai maistattelu sovi joten mielensä pahoittaminen voidaan tulkita jollakin tasolla jopa oikeutetuksi.

Taannoin maakuntamme ykkösaviisi (Maaseudun Tulevaisuuden jälkeen) Savon Sanomat otti kantaa pääkirjoitussivullaan artikkeliosiossa myös perussuomalaisten herkkähipiäisyyteen. Puolustusministerin kovat puheet olivat artikkelin toimittaneen kirjoittajan mukaan johtaneet kuopiolaisen kansanedustajan (ps.) mielensäpahoittamiseen. Asian taustalla ei tietenkään mitenkään voinut olla Kontiorannan varuskunnan lakkauttamiseen liittyvät näkemyserot puolustusministerin ja kuopiolaiskansanedustajan (ps.) välillä.

Herkkähipiäisyyttä on viime aikoina ilmennyt onneksemme muissakin poliittisissa viiteryhmissä kuin perussuomalaisissa. Onneksemme siksi, koska demokratian, yhteisyyden ja veljellisen solidaarisuuden nimissä on tärkeää, että kaikki saavat olla vuorollaan herkkähipiäisiä ja pahoittaa mieltänsä.

Euroopan komission varapuheenjohtaja, komissaari ja Prysselin politrukki Olli Rehn pahoitti mielensä järkyttävällä tavalla. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puheeparressaan tokaisi "Mikkelin miehestä tuli Brysselin Bobrikov".

Järkyttävää kaikella tavalla. Ja anteeksi pitäisi pyydellä tästä kauhistuttavasta "vihapuheesta".

Voimme olla kreikkalaisten taloudenpidosta ja korruptoituneesta hallinnosta montaa mieltä. EU:n toimintatapojakin saanee arvostella. Mutta miten pitkälle saamme mennä siinä, miten yksittäisen jäsenvaltion sisäisiin asioihin voidaan puuttua ja jäsenvaltioita ohjailla. Mikä merkitys jätetään jäsenvaltioiden kansalliselle suvereniteetille.

Vai mennäänkö sille tielle missä ulkopuolelta asetetaan valvontakomissio joka katsoo päältä, miten itsenäisten jäsenvaltioiden kuuluu elää ja olla.

Mutta eipä mennä liian syvälle. Lainaan tähän loppuun Savon Sanomien mainion artikkelin kahta viimeistä kappaletta. Siitä saamme oivan osviitan suhtautumisesta mediaan ja päättäjien, virkakoneiston sekä suuren yleisön välisistä mutkikkaista suhteita.

Mauri Liukkosen sanoin: "Poliitikkojen, virkamiesten ja talouselämän päättäjien on kestettävä se, että heidän tekojaan läpivalaistaan ja arvostellaan. Media on kuitenkin uskottava vain silloin, kun se avaa omat toimintatapansa ja hyväksyy itseensä kohdistuvan arvioinnin.

Kova ja perusteltu arvostelu tekee kipeää. Se on vain kestettävä."

Jokohan huomisen Savon Sanomien pääkirjoitussivulla on artikkeli Olli Rehnin herkkähipiäisyydestä.

Ei kommentteja: