maanantai 16. maaliskuuta 2015

Ryhti ratkaisee päätöksenteossa



Kuluneella vaalikaudella poliittinen vastuunkanto on kokenut ennen kokemattoman värikkäitä tulkintoja. Vaalikauden aluksi perussuomalaiset leimattiin vastuunpakoilijoiksi puolueen jäädessä oppositioon merkittävästä vaalivoitosta huolimatta.

Vaalikauden kuluessa eri syihin vedoten on hallituskokoonpano kaventunut niin hallituspuolueiden kuin ministerienkin osalta. Osa hallituspuolueista lähti hallituksesta, koska vastuullinen valmistelutyö koettiin vastenmieliseksi. Toisaalta ministereitä lähti myös haastavampiin tehtäviin, ehkä kotimaisessa päätöksenteossa ei ollut haasteita riittävästi.

Kokonaisuutena kotimaan politiikkaa on vaalikauden loppumetreillä leimannut halvaantuneisuus, päätöksenteon valmistelutyö on ollut haparoivaa ja hallituksen esitykset on äänestelty nurin.

Kuntapäättäjän näkökulmasta meno hirvittää, valtuustot eri puolilla Suomea ovat vastailleet viime vuosina moninaisiin selvityksiin ja tiedusteluihin. Lopulta näiden vastauksien pohjalta ei asioissa ole edistytty muutoin, kuin aiheuttamaan kuntakentälle hämmennystä.

Muutamat merkittävät puheenvuorot ovat esittäneet työaikoihin pidennyksiä. Kansanedustajien puheet aiheesta ovat tuuleen huutamista niin kauan, kuin eduskunta ei itse korjaa toimintatapojaan. Lyhennettäköön istuntovapaita, jotta istuntokausiin tulisi jämäkkyyttä ja asioiden valmistelussa päästäisiin kiirehtimisestä.

Pitkäaikainen kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) poikkesi ryhmän kannasta heikkoon valmisteluun vedoten ja tuli ”palkituksi” vakavalla huomautuksella ryhmältään. Parin päivän päästä vastuunalaiset ministerit äänestivät kilvan esityksiään vastaan istuntosalissa. Olisiko äänestäjien aika antaa vakava huomautus nykymenolle.

Eduskunta on suomalaisen demokratian arvokkain kulmakivi. Suomalaiset ansaitsevat eduskuntaan yhteistyökykyiset, vastuulliset päättäjät ja toimintakykyisen hallituksen sekä parempaa valmisteluprosessia päätöksentekoon.   

Sillä ryhtiä Suomi tarvitsee.

Ei kommentteja: