maanantai 26. lokakuuta 2009

Ei ollakkaan oikeasti "päätetty"

Mukava keskustelu saatiin aikaiseksi kunnanvaltuuston kokouksessa. Kokouksen päätteeksi esitin kysymykseni kunnanhallitukselle. (alla oleva kirjoitus)

Tämä oli mielestäni ainoa keino tuoda asia valtuustosaliin keskusteltavaksi.

Avainkysymykseen onko valtuusto ohitettu päätöksenteossa sain vastauksen. Ei ole.

Ei tietenkään ole.

Ohjausryhmä palaverissaan 24.9. Siilinjärvellä ei tehnytkään oikeaa "päätöstä". Eihän sillä ole siihen edes valtuuksia. Lehdessä vain seuraavana päivänä leikisti kerrottiin "päätöksestä".

Kuntalaiset hämmästelivät turhaan. Viikkoja kestänyt kirjoittelu "päätöksestä" oli turhaa.

Kirjoituksissa toki luottamushenkilöt puolustelivat "päätöstään". Se pohjautui Siiliset yhteistoimintasopimukseen. Kaikki sen hyväksyivät maaliskuussa 2008.

Se oli lasten etu, se oli demokraattisesti tehty, se koski vain muutama kylää. Se oli "päätetty". Oli "päätetty" esiopetuksen järjestämisestä Siiliset peruspalvelukeskuksen alaisuudessa.

Tämän iltaisessa valtuuston kokouksessa saimme kokea valaistuksen.

Se mitä ohjausryhmässä "päätettiin" ei ollutkaan faktaa. Asioista voidaankiin "päättää" valtuustossa.

"Päätöksiä" tehdessä on sivistynyttä valmisteluvaiheessa kuulla asianosaisia. Sillä tuskin on kuitenkaan vaikutusta "päätökseen".

Ihmetyttää "päätöksentekojärjestys" siltä osin, että kun olemme lehdestä lukeneet "päätöksen" ja mittavat puolustuspuheenvuorot "päätöksestä", voimme nyt vain todeta, että se oli vain semmonen "päätös".

Rehellistä ja reilua olisi tunnustaa asian virheellinen valmistelu. Viranhaltijan niskaan on kaikkea turha kaataa. Sama vastuu on jokaisella valtuutetulla. Edellisellä valtuustolla kuin nykyiselläkin valtuustolla.

Valtuutettujen kuuluu päättää esiopetuksen järjestämisestä.

Jos jotakin hyvää episodista etsisi se voisi olla päätöksentekojärjestelmän keventäminen. Kuntavero voitaisiin päättää vastedes omassa ohjausryhmässään. Samoin kuntaliitoksista voisi päättää ohjausryhmässä.

Lopulta raskaat kuntavaalitkin voitaisiin järjestää ohjausryhmässä.

Ei kommentteja: