torstai 15. lokakuuta 2009

Kunnanvaltuuston suvereniteettia loukattu

Maaninkalaisten esikoulutuksen siirtäminen sivistystoimen alta Siiliset-peruspalvelukeskuksen alaisuuteen tapahtui yhteistoimintasopimuksen hyväksymisellä maaliskuussa 2008. Päätös tehtiin yksimielisesti.

Tässä vaiheessa esikoulutusta ryhdyttiin uudelleen organisoimaan sivistystoimen- ja sosiaalijohtajan toimesta. Laadittiin esitys, jonka pohjalta Siiliset-peruspalvelukeskuksen ohjausryhmä teki päätöksen esikoulutuksen siirtämisestä Pulkonkosken ja Tuovilanlahden alakouluilta ilmeisimmin Maaninkajärven koululle.

Päätöksentekojärjestys asiassa on merkillinen. Kuten olivat lopulta merkillisiä niin päätös kuin päätöksentekijätkin.

Kuntalain 1§ on määrittänyt kunnan päätösvaltaa käyttämään asukkaiden valitseman valtuuston. Yhteistoimintasopimuksen hyväksymisen nojalla kunnanvaltuuston itsenäistä päätäntä- ja toimenpanovaltaa esikouluasiassa on loukattu röyhkeällä tavalla.

Tälläkin hetkellä esikoulutuksesta päätettäessä kunnanvaltuustolla on ylin päätäntävalta. Esiopetusta ei ole missään vaiheessa eriytetty perusopetuksesta ts. sivistystoimen alta. Eikä päätäntä- ja toimeenpanovalta ko asian suhteen ole lakkautettu (vrt Maaningan ja Siilinjärven terveydenhuollon kuntayhtymän purkaminen ed valtuustokokouksessa).

Onko kunnanvaltuuston suvereniteettia loukattu?

Vastuu asiassa on kunnanvaltuustolla. Demokraattinen päätöksentekojärjestys edellyttää vanhempien sekä koulujen johto- ja opettajakuntien kuulemista ja asian valmistelua sivistyslautakunnassa yhteistyössä sivistystoimenjohtajan kanssa.

Oikeassa järjestyksessä tehty kunnollinen selvitys asiasta mahdollistaa kunnanhallitukselle ja -valtuustolle pohjan tehdä pelkän syyttelyn sijasta oikeamielisiä päätöksiä.

Kunnanvaltuuston tekemä päätös esikoulutusta koskevassa asiassa, olipa päätös millainen tahansa, on se päätös, jonka Siilisetin ohjausryhmän maaninkalaiset jäsenet esittävät kantanaan ohjausryhmän kokouksessa.

Esikoulutuksen järjestäminen Maaningan alakouluissa on saatava uuteen valmisteluun.

Ari Kaunisaho

Ei kommentteja: