maanantai 14. marraskuuta 2016

Pientalonpoika ja Pirtamon isäntä

Tänä iltana Keiteleellä on kunnanvaltuustossa päätösasiana kunnanvaltuuston koosta päättäminen. Olette varmasti huomanneet, että asia jakaa päättäjiä ja kuntalaisia. Ketä uskoa, kun viestit asian tiimoilta poikkeavat toisistaan.

Helpotan pohdintaa. Kannattaa ensin pohtia selittäjän tarkoitusperiä. Selitykset ovat sen mukaisia kuin on selittäjän tavoitteet.

Kevätpuolella päättäjiltä kysyttiin valtuuston kokoon liittyviä kannanottoja. Keiteleen Perussuomalaiset ry oli ainoa ryhmä, joka toi kannanottonsa kaiken kansan tietäväksi. Kuntalaiset ansaitsevat tämän. Kansanvalta ansaitsee tämän.

Mielipiteemme asiassa ei ole muuttunut. Kunnanvaltuuston kokoon ja sen pienentämiseen on suhtauduttava maltilla. Tässä tilanteessa, kun maakuntauudistuksesta ei ole täsmällistä tietoa, on kunnanvaltuuston koon pienentäminen tarpeetonta.

Perussuomalaisten kanta asiaan on Perussuomalaisten kanta. Yleisesti valtakunnassa on uskomus, että Perussuomalaiset ovat useimmiten vain periaatteessa vastaan, vastustavat vastustamisen ilosta. Tämä on väärä uskomus.

Valtuustojen koon pienentämisestä on tiedotusvälineistä saatavissa paljonkin tietoa.Tutkijoiden, mediaväen sekä johtavien poliitikkojen kannanottoja. Kannattaa tutustua.

Yksikään uutinen tai tieto ei tue näkemystä, jossa kansanvaltaa vahvistettaisiin tai uutta luotaisiin valtuustoa pienentämällä. Kysymys on kansanvallan kaventamisesta - leikkaamisesta; ei uudistamisesta.

Suurin ryhmä hyötyy aina eniten. Vaikka valtuustoon tulisikin tasapuolisen näköinen (vaalitulos on aina tasapuolinen) paikkavähennys, vaikuttaa valtuuston voimasuhteet voimallisesti valtuuston alaisten toimielimien voimasuhteisiin.

Otetaan nyt esimerkki Keiteleeltä. Valtuuston voimasuhteet viime vaaleissa: Kesk 11, Ps 4, Sdp 3, Kok 2 ja Vas 1. Näillä voimasuhteilla neuvoteltiin paikat valtuuston alaisiin toimielimiin (kunnanhallitukseen, lautakuntiin).

Neuvotteluissa Kesk+Kok neuvottelivat yhdessä 13 valtuutetun painolla, tarjoten pienryhmille murusia. Tuolloin neuvotteluissa Ps tarjosi yhteistyötä Sdp:lle ja Vas:lle, saaden neuvotteluihin 8 valtuutetun painon. Pääryhmässä tämä aiheutti ryhdin lysähdystä.

Mutta lopputulos oli vaalitulosta ja Keitele-henkeä tukeva: Kaikki ryhmät saivat edustuksen valmisteleviin pöytiin; hallitukseen sekä lautakuntiin.

Nyt tehtävä valtuuston koon pienentäminen muuttaa valtuuston voimasuhteita vallitsevissa olosuhteissa; viime vaalien tulokseen peilaten Keskustalle mieleiseksi. Yksikin paikka pois pienryhmiltä ja Keskusta on mielensä päässä.

Pienryhmien (Ps/Sdp/Vas) paikkamenetys vie näet neuvotteluvoiman; 7-paikkaiseen toimielimeen on turha haikailla tällä valtuustokaudella nähtyä, hyväksi koettua ja Keitele-hengen mukaista koostumusta, jossa jokainen ryhmä on valmistelutyössä osallinen.

En voi olla uskomatta, ettei tämä ole Keskustalla tiedossa. Ja jos ei ole tiedossa, niin nyt on.

Suurimman ryhmän näkökulmasta valtuuston kokoa kannattaa pienentää - hyvin suurella todennäköisyydellä (vaalimatematiikalla "saletissa") se lisää paikkoja valtuuston alaisiin toimielimiin, tuoden voimasuhteeksi 5 paikkaa Kesk/Kok ja 2 paikkaa pienryhmille jakautuen.

Mikä ei viimeksi komentelemalla onnistunut, onnistuu nyt teknisellä äänikynnyksen nostamisella.

Tämä on se asia, miksi valtuustoa pitää pienentää, ei se suurimman ryhmän asemaa heikennä.

Kuntavaaleissa onkin kysymys siitä, kannatetaanko kansanvallan kehittämistä ja Keitele-henkeä vai kannatetaanko komentopolitiikkaa kansanvaltaa kaventaen.

Juhlapuheissa silmät ja silmäntaukset vetisenä muistellaan Keiteleen kehittämistä, jota Keitele-hengen vallitessa tehtiin. Keiteleen kummisetien vaalima Keitele-henki vaihtuu tänä iltana valtuustossa suurimman ryhmän - Pirtamon isännän - ajamana Keskusta-henkeen.


Ei kommentteja: