keskiviikko 23. marraskuuta 2016

SDP populismin pauloissa



Sanotaan, ettei vastuu sovi populistipuolueille. Populistipuolueet keräävät suosionsa arvostelemalla valtaapitäviä, tarjoamatta juurikaan vaihtoehtoja. Puhutaan ei-puolueista.

Vanhoilla puolueilla on ollut tapana tarttua populistien viestiin ja leimata näiden vasta-argumentit toteuttamiskelvottomiksi.

On hyvin virkistävää, että vapaat vaalit muuttavat toisinaan valtarakenteita. Populistien saadessa kansan tuen, voivat nämä nousta hallitusvastuuseen.

Samalla voi käydä niin, että vanhat valtionhoitajapuolueet voivat luiskahtaa oppositioon muuntautuen ei-puolueeksi.

Kun suurimman oppositiopuolueen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu ennen eduskuntavaaleja teemanaan hokema ”vienti on saatava vetämään” ja nyt vaalien välillä puoluevaltuustopuheessa (19.11.) todetaan ”työelämän uudistamisen lähtökohtana on ollut asiakkaiden tarpeet – tähän keskustelun sisältöön on tultava muutos”, herää tavallinen kansalainen pohtimaan SDP:n harjoittaman populismin logiikkaa.

Yleinen kokemus vientiin nojaavasta teollisuudesta on sellainen, että tuotteita ja palveluita myydään asiakkaiden tarpeet huomioiden. Eihän se kauppa muuten käy!

Oma lukunsa on vasemmistopuolueiden puheet Sote-uudistuksen remontoinnista valtaanpääsyn myötä. 

Mikä on työteliäs uudistus hallitukselle, on pikkujuttu vasemmisto-oppositiolle.

Ei kommentteja: