perjantai 25. syyskuuta 2009

Vain isäntä vaihtuu

Keväällä tihkui tietoa uudistuksista koulutoimessa. Esiopetuksen piti siirtymän sivistystoimen alaisuudesta sosiaalitoimen alaisuuteen. Vuoden 2010 alusta peruskoulun esiopetuksen vastuu siirtyy Siiliset organisaatiolle.

Valtuustosalissa keväällä esitin asiasta kysymyksen sivistytoimen johtajalle. Olisin halunnut tietää esiopetuksen kohtalosta ja selvittää, voiko käydä siten että esikoulun syksyllä 2009 aloittavat päättävätkin esikoulun kevätkaudella aivan jossakin muualla.

Asia on perheellemme läheinen, koska keskimmäinen lapsistamme aloittaisi esikoulunsa Pulkonkoskella. Jatkuisiko esikoulutus vuodenvaihteen jälkeen tutussa ympäristössä vai olisiko lähdettävä kauemmas eskariin.

"Vain isäntä vaihtuu.." tyyliin vastasi sivistytoimenjohtaja kyselyihini.

Tämänpäiväinen Savon Sanomat oli viisaampi. Esikouluopetus päättyy Pulkonkoskella ja Tuovilanlahdessa kevätlukukauden siirtymäajan jälkeen. Siilisetin hallinnollinen päätös pistääkin paikallistason päättäjät pohtimaan mm. eskarien koulukyytien järjestämistä Maaninkajärven koululle.

Koko asiasta tiedottaminen on jäänyt maaninkalaiseen tyyliin puskaradioimisen asteelle.

Mitään säästöjä eskaripompottelusta ei tule syntymään. Pienimmäiset lapetaan bussiin tai taksiin ja kuljetetaan kirkonkylälle. Ja vartuttuaan ekaluokkalaisiksi he palaavat..kyläkouluunsa.

Lasten vanhempia koko päätöksenteon prosessissa ei Maaningalle tuttuun tapaan ole kuultu. Esikoulun tarkoitus on minun mielestäni opettaa lasta koulun tavoille ja tutustuttaa tulevaan kouluun ja oppilastovereihin. Tarkoituksena ei välttämättä tarvitsisi olla esikoululaisten tutustuttaminen järjettömän päätöksenteon hedelmiin ja pitkäkestoiseen koulubussissa istumiseen.

Onneksi esikoulua ei sido oppivelvollisuus vaan se on vapaaehtoista.

Ei kommentteja: