torstai 8. huhtikuuta 2010

Vaillinainen demokratia vai täydellinen byrokratia

Aprillipäivänä Uutis-Jousi uutisoi liikelaitos Siiliset peruspalvelukeskuksen olevan rahapulassa, joten saavikaupalla rahaa tarvitaan. Sitähän meillä piisaa. Ostetaanhan meillä Maaningalla omatkin kahteen kertaan (vrt. Varpaniemen vedenottamo). Se oli varmaankin aprillipila, sillä Siilisetin piti tuoda säästöjä eikä rahanmenoa.

Kakkosaukeamalla liikelaitos Siiliset peruspalvelukeskus paljasti arkisen puolensa.

Kaksi maaninkalaista esikouluopettajaa ahdistettiin irtisanomisella uhaten huonomman sopimuksen alaisuuteen. Tämän byrokraattiparasiitit perustelivat yhteistoimintasopimuksen autuaaksi tekevällä voimalla.

Siiliset yhteistoimintasopimus allekirjoitettiin keväällä 2008A.D.
Meillä Maaningalla yhteistoimintasopimus otettiin riemuiten vastaan. Katajaisin vastoin vihdottiin sopimuksen neuvotelleet päättäjämme riemusaatossa läpi Maaningan pääkadun. Hurraata huudettiin ja osaavimmat heittivät kärrynpyöriä. Ja yläfemmoja.
Muuta ei tehtykään. Odoteltiin vain vuotta 2010 jolloin liikelaitos Siiliset peruspalvelukeskuksen piti suorittaman inkarnaationsa.

Nilsiässä, joka on liikelaitos Siiliset peruspalvelukeskuksen itäinen provinssi, aloitettiin sattumoisin valmistelemaan mm. johtosääntömuutoksia sivistystoimeen. Nilsiän nälkämailla oli näet sama tilanne kuin meillä Maaningalla.

Esiopetus kuului sivistystoimen (koulutoimen) toimivallan (ja järjestämisvastuun) alle. Nilsiälaiset saattoivat esiopetuksensa varhaiskasvatuksen (perusturvatoimen) alaisuuteen ja tekivät tarvittavat muutoksen sivistystoimen johtosääntöön lakkauttaen toimivallan (ja järjestämisvastuun) ko instanssilta.

Nyt meitä maaninkalaisia uhkaa julma byrokraattivalta. Liikelaitos Siiliset peruspalvelukeskuksen kaluunakaulat pakottivat eskaopettajat irtisanomisuhan voimin heikentämään sopimustaan.

Ei muuten käy lukuun.

Esikouluopetus on meillä Maaningalla edelleenkin sivistystoimen (koulutoimen) järjestämisvastuulla. En ole tietoinen, että Maaningan kunnanvaltuusto olisi päättänyt sivistystoimen johtosäännön muutoksista. Kuntaliiton lakimiehen mukaan:

"Toimivaltarajat ovat kunnan hallinnossa lähtökohtaisesti jäykät - niinpä toimivalta voi yleensä olla kerrallaan vain yhdellä viranomaisella. Toimivaltarajojen jäykkyys merkitsee mm. sitä, että kuten saamassani viestissäkin todetaan, toimivallan (ja järjestämisvastuun) siirtyessä viranomaiselta toiselle yksi viranomainen saa ao. toimivallan ja toisen viranomaisen toimivalta samalla lakkaa. Tämä edellyttää tietysti sopimuksen lisäksi johtosääntömuutoksia."

Tässä kohtaa maaninkalaisten esikouluopettajia kohdeltiin äärimmäisen kaltoin. Heille kuuluisi kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus.

Ei kommentteja: