perjantai 2. huhtikuuta 2010

Hyvä olla varovainen

Valtakunnallisista tiedotusvälineistä Yleisradio ja Helsingin Sanomat julkaisevat säännöllisesti kyselytutkimuksia puolueiden kannatuksesta. Myös puolueet itse seuraavat tarkasti kannatuksensa kehittymistä, mutta niiden teettämien tutkimusten tuloksia julkistetaan hyvin harvoin.

Se onkin viisasta, sillä tutkimuksia tulkitaan usein huolettomasti. Huolettomuuteen syyllistyvät valitettavan usein tiedotusvälineet yrittäessään väkisin löytää kannatuslukujen pienistä muutoksista uutista.

Yleisradio julkisti torstaina (1.4.) Taloustutkimuksella teettämänsä tutkimuksen. Tutkimuksesta kertova juttu olisi voitu otsikoida: Kepun kannatus on kääntynyt varovaiseen nousuun.

On mahdollista, että näin onkin, mutta tuoreen mielipidetutkimuksen perusteella nousua ei voi päätellä. Kepun kannatus on tutkimuksen mukaan nyt 20,7 prosenttia. Helmikuusta kannatus olisi noussut 1,1 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen virhemarginaali on kuitenkin 1,8 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Menemättä sen syvemmälle tilastotieteeseen, tämä tarkoittaa sitä, että Kepun kannatus tutkimushetkellä voi olla todellisuudessa jopa alempi kuin helmikuussa. Toisaalta se voi olla korkeampi, kuin nyt ilmoitettu luku.

Emme siis tiedä, onko Kepun kannatus kääntynyt varovaiseen nousuun. Sen tiedämme, että tulkinnoissa on oltava varovainen.

Senkin tiedämme, että kaikesta huolimatta Kepua kannatetaan.

www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/hyvä-olla-varovainen/541352

Ei kommentteja: