lauantai 27. lokakuuta 2012

Äänestetään gallupit kumoon

Mielenkiintoista seurata keskustelua missä ennustetaan huomisen kuntavaalin lopputulosta. Tiedotusvälineet käyvät keskustelua verraten mielipidetiedusteluja aiempiin toteuneisiin vaalituloksiin. Näinhän sen kaiketi pitää ollakin.

Olen pohtinut vertailun problematiikkaa siltä pohjalta, mikä on mielipidetiedustelun pohjakysymys. Yleensä pian vaalien jälkeen alkaa uusi kierros. Puoli vuotta eduskuntavaalien jälkeen tiedusteluissa kysytään "mitä ryhmää äänestäisit jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt". Tätä jatkuu aikansa ja välissä saatetaan käydä kokonaan uudet vaalit. Alkuvuodesta käytiin presidentinvaalit.

Jatketaan näidenkin jälkeen kysymyksellä "mitä ryhmää äänestäisit jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt". Puoli vuotta ennen kuntavaaleja herätään. Herranen aika, nehän on kuntavaalit tulossa.

Kysymys muuttaa muotoaan. "Mitä ryhmää aiot äänestää kuntavaaleissa?"

Tässä ei ole sinällään mitään erikoista. On ihan mukavaa tietää mitä ryhmää kansalaiset aikovat äänestää milloinkin missäkin vaaleissa.

Hassulta tuntuu se, että kun päästään vaali-iltaan, kaikki alkaa uudestaan. Ainoastaan sillä erotuksella, että vaalitulosta ei verratakaan edellisiin vastaaviin, vertailukelpoisiin vaaleihin. Vertaisin mielelläni kuntavaalin tulosta edellisen kuntavaalin tulokseen.

Huomenna vaalipäivän iltana en ylläty kun tiedotusvälineissä verrataan vaalitulosta Perussuomalaisten osalta eduskuntavaalitulokseen.

Jos hyvin menee, sunnuntai-illan tulosta verrataan kaikkien osalta vuoden 2008 kuntavaalien tulokseen.

Keiteleellä Perussuomalaiset voittaa. Samalla voittaa kansanvaltainen järjestelmä. Täällä Keiteleellä kun ei edellisissä kuntavaaleissa ollut Perussuomalaisia lainkaan ehdolla!

Jokainen ääni Perussuomalaiselle ehdokkaalle Keiteleellä on yhtä enemmän mitä Perussuomalaiset sai edellisissä kuntavaaleissa Keiteleellä.

Äänestetään gallupankat alas!


Ei kommentteja: