lauantai 6. lokakuuta 2012

Napit auki

Maakuntalehti Tourusen Sanomat on ollut harvinaisen hereillä. Pääkirjoitussivun kuvitusta on uusittu. Päätoimittaja Jari Tourunen on ottanut kädet pois puuhkasta.  Ja sijoittanut toisen käden housun taskuun ja napit, napit ne on auki reteesti niin takista kuin paidankauluksestakin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että asennetta ei pidä muuttaa. Asenteen pääkirjoituksessa on oltava ylenkatsova, ainakin jos on kysymys perussuomalaisista, persuista eli "huuheloista".

Epäkohdat on hyvä tuoda esille kriittisessä sävyssä.  Rasistiset vihan lietsonnat Facessa, mönkkärillä ajelut maistissa. Ja pahimpana, ihan Savon Sanomien ja Yleisradion vaalipaneelissa lausutut abortti kannanotot.

Kirjoituksesta unohtui muinoin varastetut kirkkohopeat sekä miljonääriperheen vesan kaappaminen ja lunnasrahojen vaatiminen tekosesta. Mutta kaappaajahan ei ollut perussuomalainen. Noh, persu se varmasti oli. Ja olisi ehdolla mutta kun on vankilassa.

Se, että arvon päätoimittaja asettaa teesinsä muotoon "tuskin kysymys on siitä, että perussuomalaiset osaisivat, kykenesivät tai haluaisivat johtaa tätä maata", on tietenkin päätoimittajan mielipide.
Kuten on jonkun yksittäisen ehdokkaan aborttikantakin.

Joskus toisten mielipiteistä loukkaantuu. Silloin saattaa kirjoittaa pääkirjoituksen tai blogin.
Päätoimittaja on, ehkei nyt loukkaantunut, niin ainakin hämillään perussuomalaisten kannatuksesta. No, Tourunen, galluplukemiahan ne vaan ovat. Ne prosentit mitä viikottain mittiloidaan.

Arvioidessaan perussuomalaisten kykyä johtaa tätä maata (kunta- tai valtiollisella tasolla), Tourunen toteaa, että siitä ei ole paljon näyttöä.

Maakunnallisessa lehdessä tarkastelun taso voisi olla myös - maakunnallinen. Tarkasteltaessa maakunnan valtuustoja, ei kai voine sanoa perussuomalaisten olleen "huuheloita".

On valtuustoja, jossa muutamalla valtuutetulla ollaan valtuuston puheejohtajistossa. On paikkoja kunnanhallituksissa. Jarrumiehen rooliakaan ei perussuomalaisten harteille voi asettaa. Syntymäpitäjässäni Maaningalla tehtiin perussuomalaisen valtuutetun toimesta aloite kuntaliitosselvityksestä jo vuonna 2008; edellisen valtuustokauden lopulla. No, nyt se kuntaliitos sitten tehdään.

Perussuomalaisten näkemykseen kuntauudistuksesta päätoimittaja Tourunen lausuu väärän todistuksen. Hänelle ei liene vielä toimitettu perussuomalaisten kuntavaaliohjelmaa.

Missään ei ole sanottu, että kuntauudistus pitäisi jättää tekemättä. Mutta kuntauudistuksesta pitää olla päättämässä kuntien vapaissa vaaleissa valitsemat luottamushenkilöt. Vaikka seuraavalla tavalla: Parempi toimiva, isompikin, peruskunta - kuin näennäisesti itsenäisten, eripuraisten, pikkukuntien yhteistoiminta-alue.
Riitävän väestöpohjan omaava peruskunta kykenee selviytymään myös sosiaali- ja perusterveydenhuoltopalveluista.
Ja laita-alueilla palveluja voitaisiin täydentää päätoimittaja Tourusen mainitsemilla terveyskioskeilla tai kiertävillä liikkuvilla yksiköillä.

Päätoimittaja "Huuhelo" Tourusen  kirjoituksista ei aina tiedä, ovatko ne sarkasmia.


Ei kommentteja: