maanantai 15. lokakuuta 2012

Paneelissa puitua

Minulla oli ilo edustaa kansalaisopiston järjestämässä vaalipaneelissa perussuomalaisia viime viikolla. Paikalla oli valtuustosalillinen kuulijoita ja ehdokkaita.

Kaikista ehdokkaita asettaneista ryhmistä oli edustaja paneelissa.

Palaute paneelista on ollut myönteistä. Panelistit onnistuivat kuulijoiden mukaan hyvin ja keskustelut käytiin hyvässä hengessä kaikkia kuunnellen ja kunnioittaen. Joissakin kohdin panelistien välillä syntyi eroja - mutta niinhän paneelissa kuuluukin olla.

Ei kaikkien tarvitse aivan yhtä puuta ollakaan.

Läsnä paneelissa oli myös paikallislehti Pielavesi-Keitele. Saamme varmasti lukea tapahtumasta keskiviikon lehdestä.

Nostan kirjoitukseeni muutamia kysymyksiä, jotka saattoivat jäädä askarruttamaan kuulijoita ja joista toivon mukaan on myös lehdessä.

Kuntaveron nostamisesta esitettiin kysymys muodossa "onko pakko nostaa kuntaveroa (19,50%) palvelujen turvaamiseksi vai onko lähdettävä karsimaan palveluita?" Vastasin että, "pakkoa ei ole - mutta vaalikauden periodilla kuntaveron nostaminen on kuitenkin todennäköistä. Valtionosuudet tullevat olemaan laskusuunnassa, palvelujen kysynnät ja kustannukset kasvussa yhdistettynä siihen, että maksajajoukko kapenee, muodostaa kuntaverolle merkittävän nousupaineen. Palvelujen karsiminen johtaa yleensä siihen, että heikommassa asemassa olevat kärsivät kaikista eniten."

"Pitäisikö Keiteleelle ottaa turvapaikan saaneita pakolaisia?" Vastasin "kyllä", näin olen vastannut aiemminkin. Turvapaikan hakijoiden kohdalla Ylä-Savossa päätettiin Iisalmessa, Lapinlahdella ja Sonkajärvellä myönteisesti. Nämä pakolaiset ovat lähinnä naisia ja lapsia ja tulossa turvaan todellista hätää, sodan jaloista. Myös Keiteleellä olisi voitu ottaa tämä humaani kanta huomioon.
Tähän asiaan linkittyy toki sekin tosiasia, ettei Keiteleellä asiasta ole missään vaiheessa virallisesti mitään päätetty. Ainakaan kunnanhallituksen tai -valtuuston pöytäkirjojen mukaan. On vain "päätetty" ei. Asia jota hämmästelin - ja hämmästelen.

Kysymykseen kuntaliitoksista ja mahdollisesti mieluisimmasta liitossuunnasta arvelin seuraavaa,
"hyvä lähtötilanne on kunnioittaa kuntalaisten tahtoa itsenäisestä Keiteleestä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain siten, että kuntataloutemme on vakaalla pohjalla. Isoin haaste tulee meilläkin olemaan  perusterveyden- ja sosiaalipalvelujen järjestäminen. Vaikka meillä hermot kestäisikin nousevien kustannusten kanssa, kestääkö yhteistoiminta-alueen muiden kuntien hermot. Mikä olisi silloin suuntamme? Tärkeintä asiassa on säilyttää päätökset omissa käsissä eikä alistua ylhäältä saneltuihin karttaharjoituksiin ja käskytykseen. Mutta yksinkään emme voi jäädä. Arvioin, että liitossuunta vie lopulta Kuopiota kohden."

Nämä vastaukseni saattavat selventää joitakin näkemyksiäni. Tähän blogiin tarkensin hiukan kantojani mutta asiat löytynevät varmasti myös keskiviikon paikallislehdestä samansuuntaisina.

Ehdokastyössä on kuitenkin tärkeintä vuorovaikutteisuus. Toivonkin äänestäjiltä haastetta mielipiteilleni. Ehdokasta ei pidä päästää liian helpolla!

Ei kommentteja: