lauantai 31. lokakuuta 2015

Kuntien kykyjen mukaan



Ystäväni (xx xx) esitti hyvän, ajankohtaisen ja täsmentävän kysymyksen (PK 9.9.) taannoiseen kirjoitukseeni maahanmuutosta.

Alkuperäisen kirjoitukseni pontimena oli maakuntalehdissä virinnyt keskustelu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustamisista. Tästä keskustelusta välittyi kuva, että tiedotusvälineet ottivat vastaanottokeskusten perustamiseen suurempaa roolia kuin vaaleilla valitut päätöksentekijät.

Omalla kirjoituksellani tahdoin sanoa, että vastaanottokeskusten perustaminen vaatii kunnilta riittävät tilat. Maakuntalehtien esittämät tilaratkaisut eivät mielestäni ole olleet relevantteja – kuntapäättäjät pystyvät tekemään päätöksiä kunnan kiinteistöjen käyttöön liittyen. Eivät esillä olleisiin kolmansien osapuolten kiinteistöjen osalta.

Peruskysymykseen mitä tarkoittaa ehdotukseni ”kuntien kykyjen mukaan toiminta”. Se tarkoittaa tiivistäen sitä, että vastaanottokeskuksia voidaan perustaa paikkakunnille, joissa on osoitettavissa riittävässä mitassa olevia kiinteistöjä. Vastaanottokeskusten kokoluokka on maahanmuuttoviraston kannan mukaan yleisesti vähintään 150-200 turvapaikanhakijan luokkaa. Tällaisia tiloja ei Keiteleellä ole. Ei kunnalla, eikä muillakaan tahoilla.

Vaikka tiloja olisikin, asian etenemisen kuuluisi mielestäni vaatia kuntapäättäjien puoltavan periaatekannan.

Nämä seikat jäivät maakuntalehtien uutisoinnissa kokonaan käsittelemättä, harhauttaen näin kuntalaisia.

Kirjoitukseni viittaus kiintiöpakolaisiin taas tarkoittaa, että näiden hädänalaisten (useimmiten perheitä) puolesta on pienissä kunnissa tehty myönteisiä päätöksiä esim. eräissä Ylä-Savon kunnissa ja Rautalammilla. Näissä tapauksissahan kulut lankeavat maahanmuuttoviraston kautta valtiovallalle, ei siis kunnan kontolle. 
Keiteleellä emme ole kiintiöpakolaisten osalta käyneet virallisia keskusteluja.

Valtakunnallisella tasolla hallituksen maahanmuuttopolitiikka on terävöitynyt. Hampaattomuutta ei ole esiintynyt perussuomalaisilla eikä hallituskumppaneillakaan. Tämän voimme todeta vaikkapa viime päivien uutisoinnista.

Kiitän (xx) hyvästä kysymyksestä sekä Pielavesi-Keitele –lehteä maahanmuuttoon liittyvän uutisoinnin monipuolisuudesta sekä asiapitoisuudesta.

Ei kommentteja: