lauantai 31. lokakuuta 2015

Taakanjako tasapainoon



Kesän mittaan on eri tiedotusvälineissä käyty voimakasta keskustelua maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Eniten keskustelussa on saanut palstatilaa ääripäiden kannattajat. Toisaalta ollaan hyvinkin kielteisiä vieraalle kulttuurille ja toisessa ääripäässä on vilpittömyydessään rajattomalta tuntuva avoimuus maahanmuuttajia kohtaan.

Keskivertokansalainen on käydystä keskustelusta lähinnä hämillään. Jo pelkästään keskustelussa vilahdellut värikäs terminologia ja sekaisin menneet käsitteet maahanmuuttajista, turvapaikanhakijoista ja kiintiöpakolaisista ovat hämmentäneet niin kansalaisia kuin kuntapäättäjiäkin.

Tiedotusvälineet ovat tiedustelleet pienimpienkin kuntien valmiuksia taakanjakoon pakolaiskysymyksissä.
Yleisellä tasolla on todettava, että Ylä-Savoon on aiemmin jo otettu kiintiöpakolaisia. Heidän pakolaisstatuksensa on tunnustettu jo lähtöalueilla ja he saapuvat usein perhekunnittain. Tällaiseen maltilliseen hädässä olevien auttamiseen on suhtauduttava ymmärryksellä. Tähän meitä velvoittaa jo pelkästään lähimmäisen rakkaus – mutta myös kansainväliset velvoitteet. Ymmärtääkseni tällaiseen myös resurssimme riittävät.

Toinen kysymys on kesän mittaan suuriin mittoihin kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä. Epäilemättä hekin saapuvat osin konfliktiherkiltä alueilta mutta joukossa on myös tulijoita, jotka pyrkivät verraten vakaista oloista pontimenaan leveämpi elintaso. Esimerkiksi Albaniasta saapuvia turvapaikanhakijoita on jo käännytetty takaisin lähtömaihin.

Turvapaikanhakijoiden tulva on aiheuttamassa pikaisia tarpeita uusille vastaanottokeskuksille. Julkisessa keskustelussa on pienetkin kunnat nostettu asemaan, jossa vastaanottokeskuksia pitäisi perustettaman. Keiteleen kaltaisten pienten kuntien mahdollisuudet vastaanottokeskuksen perustamiseen ovat rajalliset. Samoin kunnan pienuus itsessään olisi väkirikkailta seuduilta saapuville tulijoille haaste. Turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyajat ovat venymässä yhä pidemmiksi, vuonna 2014 käsittely kesti keskimäärin 170 päivää. Pitkään jatkuva epätietoisuus vastaanottokeskuksissa on omiaan juurruttamaan epäluuloja turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön keskuudessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi taannoin, että Euroopan valtioiden kestokykyä turvapaikanhakijoiden tulvassa tullaan vastaisuudessa koettelemaan. Ratkaisujen on löydyttävä turvapaikanhakijoiden lähtömaiden liepeiltä – apu sinne on tehokkainta. Lähtömaihin ja lähialueille on löydyttävä rauha ja vakaat olot, sotimisen sijasta.

Kaipaisin julkiseen keskusteluun kohtuullisuutta ja realismia. Toivoisin, että pienten kuntien rajalliset kyvyt vastaanottaa turvapaikanhakijoiden vyöryä tunnistettaisiin ja kuntien itsenäistä harkintaa asioissa kunnioitettaisiin.  

Pienetkin kunnat voivat osallistua kykyjensä mukaan esim. kiintiöpakolaisten vastaanotossa mutta on kohtuutonta odottaa, että jokainen tyhjä majatalo tai tyhjentynyt alakoulu olisi potentiaalinen vastaanottokeskus.

Ei kommentteja: