perjantai 19. kesäkuuta 2009

Putouksella

Savon Sanomissa on mukava juttusarja "savolainen kultturimaisema". Siinä FT Jussi Jäppinen kiertää maakuntaa kuvaamassa ja kirjaamassa maakunnan maisemia. Samaan tapaan kuin Topelius aikoinaan.

Taannoin Juankoskea sivuavassa jutussa oli maininta tästä Topeliuksen Vanha kaunis Suomi -teoksesta ja kuinka siihen on löynyt vain kuusi mainintaa Pohjois-Savosta. Juankoski, Varkaus, Kuopio ympäristöineen ja laivaväylä Kuopion edustalta. Kaksi muuta kuvausta ovat Maaningalta, Tuovilanlahti(Korkeakoski) ja Pirunpesä.

Vierailemme perheen kanssa keväisin tulvavesien aikaan Korkeakoskella. Suomen korkeimmaksi vesiputoukseksi mainittu kohde on vaikuttava näky. Putouksen ärjy ja vaahtona rotkoon syöksyvät vesimassat muodostavat kaiken alleen peittävän pauhun.

Milloin matkaaja pysähtyy Maaningalle kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tähän ainutlaatuiseen luonnon nähtävyyteen.

Pirunpesä on kohteena haastavampi. Sen luokse pääsee vesitse. Aikoinaan paikka jäi Tuovilanlahteen vievän vesireitin varrelle, joten se oli vesimatkustajille tuttu. Jyrkän rantakallion seinäpintojen halkeamassa olevassa onkalossa se piru lienee aikoinaan asustellut. Siitä kai tuo nimi.

Seuraavan kerran kun tulee liikuttua Korkeakoskella tai Pirunpesällä on otettava kamera mukaan. Blogin lukijatkin saavat nähdäksensä kuvia Maaningan matkailunähtävyyksistä.

Hyvää Juhannusta blogin lukijoille!

Ei kommentteja: