maanantai 22. kesäkuuta 2009

Valtuustoaloite 22.6.2009

Työ on jokaisen yksilön, jokaisen kuntalaisen perusoikeus. Parasta perusturvaa kuntalaisille on tarjota heille työtä. Kuntatyönantajan on tässä asiassa näytettävä esimerkkiä.

Aikaisemmin on ollut kuntatyönantajan taholta tapana ilmoittaa avoimista viroista tai toimista kunnan ilmoitustaululla ja uudemmin kunnan verkkosivuilla.

Maaningalla on paljon uusia asukkaita, jotka eivät tiedosta tai tunne aikaisempaa työpaikkailmoitteluun liittyvää käytäntöä. Mielestäni kuntalaisten työllistymistä ja tasa-arvoa edistäisi avoimempi työpaikkailmoittelu kuntatyönantajan taholta.

VALTUUSTOALOITE

Milloin Maaningalla kuntatyönantajalla on auki tai on perustettavana virka tahi toimi, on siitä ilmoitettava kunnan ilmoitustaulun ja verkkosivujen lisäksi myös paikallislehdessä (Uutis-Jousi) ja työvoimahallinnon verkkosivuilla.

Haatalassa 22.6.2009
Ari Kaunisaho
Perussuomalaiset
----------------
Kimmokkeen aloitteen laatimiselle toi keittäjä-siivoojan toimen täyttäminen Pulkonkosken alakoulussa. Lähipiirissäni olisi ollut henkilö, joka olisi hakenut toimeen. Mutta toimesta ilmoitettiin vain kunnantalon ilmoitustaululla ja kunnan verkkosivuilla.

Uuden valtuuston ensimmäisessä istunnossa 26.1.2009 tehtiin päätös asiakohdassa 12§ jonka mukaan "Viran-/Toimenhakua koskevat ilmoitukset julkaistaan julkisten kuulutusten ilmoitustaulun ja kunnan www-sivujen lisäksi viran/toimen täyttävän viranomaisen harkinnan mukaan sanomalehti Savon Sanomissa ja/tai alan ammattilehdessä".

Teimme huonon päätöksen.

Tätä kohtaa haluaisin lähteä muuttamaan. Viranhaltija voi harkintansa mukaan ilmoittaa tai jättää ilmoittamatta avoinna olevat työpaikat sanomalehdessä.

Tämä asettaa sekä kuntalaiset että eri ammattiryhmät keskenään eriarvoiseen asemaan. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on "hyshyshakuja" ja "kaverille kilauttamisia".

Selkeintä olisi seurata esimerkiksi Pielaveden mallia, jossa paikallislehden sivuilla kuntatyönantaja ilmoittaa kaikki avoinna olevat toimet ja virat ammatista riippumatta. Yksilätasolla siivoojan tai keittäjän työllistyminen on yhtä tärkeää kuin opettajankin työllistyminen.

Maaningalla ilmoitetaan kuntatyönantajan avoimista työpaikoista kunnan ilmoitustaululla ja www-sivuilla sekä harkinnan mukaan jopa sanomalehdessä.

Lopuksi on mainittava, ettei itse henkilön valintaan kyseessä olleeseen toimeen ole valittamista. Mutta vastaisuudessa ilmoittelumenettelyihin kuntatyönantajan avoimista työpaikoista on saatava reilut ja rehdit pelisäännöt ilman harkinnanvaraisuuksia.

Ei kommentteja: