lauantai 25. lokakuuta 2008

Äänestyksen aattona (sis. maaninkalainen tabu)

Äänestyspäivän aattona olin Kuopiossa katsomassa kauppatorin karnevaalimeininkiä. Kuopiolaisia äänestäjiä oli paikalla satamäärin. Kuntavaalit kiinostavat sikäläisiä. Myös puolueiden tarjoamat kahvit, makkarat ja muikut sun muut herkut houkuttelivat väkeä kojuille.

Aikaisemmessa kirjoituksessani viittasin vaaliteemoihini ja lupasin palata niihin tuonnempana. Äänestypäivän aattona lienee korkea aika luodata ajatuksia lukijoille..

Peruspalvelut turvataan kustannustehokkaalla terveys- ja sosiaalipalvelulla. Hyvä suuntaus on kolmen kunnan Siiliset-hanke, joka pyörähtää käyntiin parin vuoden päästä. On huolehdittava, että kunnan veropohja on kyllin leveä, jotta riittävä rahoitus hankkeeseen turvataan.

Peruspalveluiden saatavuuden turvaamiseen kuuluu myös palvelujen tavoitettavuus. Syrjäkyliltäkin on päästävä palveluiden pariin. Kaikilla ei ole omaa autoa, joten kunnan on tuettava kyytipalveluja mahdollisuuksien mukaan. Samoin tieverkon kunnosta on pidettävä huolta.

Sotaveteraanien harvenevaa joukkoa on muistettava. Heille ja heidän omaishoitajilleen on taattava pääsy kuntoutuksen piiriin. Henkisen vireyden ylläpitämiseksi olisi tärkeää järjestää heille myös virkistystoimintaa.

Koulunkäyntiolosuhteita kartoitetaan Maaningan kunnassa sivistyslautakunnan toimesta. Kokouspöytäkirjojen mukaan kouluverkkoselvityksen olisi pitänyt valmistua 15.9.2008. Sivistyslautakunta tekee ilmeisen huolellista työtä koska valmista ei ole vielä tullut. Samalla tästä tärkeästä asiasta ei ole ehdokkaille/kuntalaisille herunut mitään tietoa.

Oman käsitykseni mukaan Maaninka voi tulla toimeen neljällä koululla. Koulukäyntialueita muuttamalla voisimme turvata Tuovilanlahden ja Pulkonkosken alakoulut. Näitä kouluja on hankala lakkauttaa, koska Maaninkajärven uusi koulu ei pysty vastaanottamaan paljoakaan lisäoppilaita. Kinnulanlahden alakoulu lakkutuslistalle. Sieltä oppilaita Maaninkajärven, Käärmelahden ja kenties Pulkonkosken kouluunkin.

Käärmelahteen rakennetaan riittävän iso uusi koulu.

Käärmelahden koulusta/monitoimitalosta haaveilevat valtuustoryhmien lisäksi pienet koululaiset ja heidän opettajansa. Koulun rahoituskysymys on problemaattinen.

Olen aikaisemmin väläytellyt kuntaliitosselvityksen teettämistä. Se ei ole saanut siipiä alleen. Minun mielestäni Käärmelahden koulu voisi olla Maaningan ja Siilinjärven yhteishanke (myös Hamulan koulu kärsii tilanahtaudesta).

Jos päätyisimme kuntaliitosratkaisuun, avustaisi valtio arvatenkin tuntuvalla kuntaliitosavustuksella. Tämän rahan turvin pääsisimme rakentamaan koulua lapsillemme. Samaan syssyyn saataisiin kevyen liikenteen väylä kantatien varteen Kinnulanlahti-Hamula välille.

Varsinkin kun yleinen taloussuhdanne on hiipumassa olisivat edellämainitut hankkeet valtiovallan suunnalta tervetulleita myönteisten työllisyysvaikutustensa takia.

Kuntaliitoksen puolesta puhuisi myös säästöt hallintokuluissa. Minun mielestäni turhaa byrokratiaa on karsittava. Jos Siilinjärvi pystyy hallinnoimaan 20 600 siilinjärveläistä niin eiköpä tuossa menisi mukana vielä 3 800 maaninkalaistakin. En ihannoi suuruutta mutta kunnallishallinnon tehokkuutta kylläkin.

Ei se tämän vaikeampaa ole; rakennustöitä rakentajille, hyvä koulu koululaisille, hyvä koulu - hyvät opettajat. Autot autoteille, kevyt liikenne kevyen liikenteen väylille.

Äänestäjät vaaliuurnille.

Ei kommentteja: