torstai 16. lokakuuta 2008

Tyrmätkää vain

Maanantai-iltana 13.10.2008 olin seuraamassa Maaningan kunnantalolla kuntavaalipaneelia. Kaikilta ryhmittymiltä oli yksi ehdokas piinapenkissä. Juontaja ja salintäyteinen yleisö hiillostivat kanditaatteja.

Saimme aikaan keskustelua tulevan vaalikauden suuntaviivoista.

Käytinpä itsekin jokusen puheenparren, joista palaute vaihteli hiljaisesta hyrinästä aina vastustukseen asti. Voisiko sanoa, että tuli koettua ihan täystyrmäyskin.

Kanveesiin minua kammettiin lempiaiheeni, kuntaliitosselvityksen, takia.

Ajatus kuntaliitosselvityksen teettämisestä on tullut kuntalaisilta. Moni on sitä mieltä, että Siiliset-hankkeen myötä kunnan päätettäväksi jääviä asioita on perin vähän. Kärjistäen, tarvitaanko kuntaan omaa hallintoa päättämään nappikaupoista, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen osuudesta (2/3 osaa koko menopuolesta) päätetään Siiliset-hankkeen toimesta?

Sanomalehdistä pystyy poimimaan tietoja miten muualla Suomessa on Paras-hanketta viety eteenpäin. Kuntaliitoksia on syntynyt kiivaaseen tahtiin. Liitoksiin on kannustanut valtiovallan suopea suhtautuminen. Monet kunnat ovat saaneet miljoonia liitosavustusta. Toki porkkanarahojen lisäksi hallinnon ja turhan byrokratian karsimisesta syntyvät säästötkin houkuttelevat monia kuntia yhteen.

Savon Sanomat kirjoitti 2.9.2008 kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk.) haastattelussa kuntaliitosavustusten olevan nyt huipussaan. Muutama vuosi tuntuisi olevan aikaa varmistaa hyvät porkkanarahat.

Maaseudun Tulevaisuudessa 15.10.2008 kirjoitettiin Ylistaron ja Nurmon liittymisestä Seinäjoen kaupunkiin. Valtio maksaa Seinäjoen kuntaliitoksesta 8,46 miljoonaa euroa.
8 460 000 euroa. Rahaa aiotaan käyttää mm. Nurmon ja Ylistaron kouluinvestointeihin.

Meillä Maaningalla kuntaliitos ja jopa -selvitys ovat kaiken asiakeskustelun ulkopuolella. Onpa jopa niin, että kun kunnanvaltuutettu tekee aloitteen kuntaliitosselvityksestä, siihen suhtaudutaan ivaten. Vai miten on tulkittava kunnanhallituksen jäsenen tokaisu, "minne liitytään, Tervoon, Pielaveteen vai Iisalmeen? Sitä selvitellessä menee kaikki rahat".

Olemme olleet Siilinjärven kanssa terveyspalvelujen kanssa kuntayhtymänä yli 30 vuotta. Virastot ja viinakauppa ovat myös Siilissä. Kyllä se antaa pienen vinkin mahdollisesta kuntaliitoskumppanista..

On vain oltava aloitteellinen ja avoin keskustelulle. Sitä siilinjärveläisetkin meiltä odottavat.

Tyrmätkää minut jos olen väärässä.

Ei kommentteja: